dimarts, 15 de juliol del 2014

Mala Llet

Davant el comunitat de CCOO sobre la meva manca de coneixements de l'empresa de Mollerussa que pertany al grup Lactalis i manca de coneixements del territori... 
És absolutament cert que no conec el territori a la perfecció i tampoc sóc cap experta en temes d'alimentació, crec que per ser polític cal sobretot tenir coherència, ètica i la intel.ligència suficient per ser conseqüent amb el que es defensa. Em sap greu l'acarnissament i la manca de respecte del seu comunicat així com l'acarnissament dels mitjans que els ha faltat temps per publicar que sóc una ignorant. Tot sense contrastar cap tipus d'informació (no m'ha trucat ningú) i sense contrastar si el comunicat de CCOO donava dades certes sobre el percentatge de productors catalans als que se'ls compra llet, i sembla a més que tampoc explica gaire bé el concepte de PROXIMITAT ni la relació entre Président, El Castillo i Puleva.

L'empresa El Castillo de Mollerussa, que va fer fallida al 2009, va ser comprada per la multinacional francesa Lactalis. En paraules de la enginyera agrònoma Montse Escutia "Lactalis és la major multinacional mundial del sector dels productes làctics. L’empresa, propietat de la família Bésiers, va anar comprant altres empreses fins a convertir-se el 2011 amb la compra de la italiana Parmalat en la major empresa del sector. A Espanya també ha aplicat la seva política d’expansió amb la compra d’empreses com Puleva o El Castillo. Com a multinacional el seu objectiu és aconseguir el màxim benefici i per això s’ha vist involucrada en diferents conflictes amb productors i sindicats que l’acusen de pagar preus injustos… L’any 2011 va portar a judici, i va perdre, a ramaders membres del sindicat francès Confédération Paysanne on els exigia 14.000€ pels danys ocasionats durant les protestes del 2009 pels preus de misèria que la multinacional pagava als productors. A Espanya els sindicats han denunciat que Lactalis és una de les empreses que pitjor paga la llet amb pràctiques abusives…El 2012 el nom de l’empresa va sortir relacionat amb el cas de corrupció destapat a Galicia i conegut com a cas Campeón, on alguns membre de la trama van mediar per a que l’Institut de crèdit gallec Igape atorgués una subvenció milionària a la multinacional. 
La història ens ha demostrat que els grans grups lleters, entre els que destaca Lactalis, han jugat poc a favor del productors als que han collat sempre que han pogut obligant-los a sobreviure amb preus de misèria. Malauradament avui dia resulta molt complicat saber el veritable origen de la llet que consumim el que dificulta que els consumidors puguin triar per l’opció que els sembli social i ambientalment més justa.
Aquest exemple, que ha generat certa polèmica pel fet que la llet Président que es consumeix aquí s’envasa a les instal·lacions de la llet El Castillo a Mollerussa, ens ha de fer reflexionar sobre les dificultats que el món globalitzat suposa pel consumidor responsable. Que un arbre no ens faci perdre de vista el bosc. El problema no és l’origen de la llet que hi ha dins del tetrabrik que comprem. El problema és si l’empresa que ha comprat la llet ha pagat un preu just als ramaders i si la seva activitat empresarial permet que els beneficis es reparteixin de manera justa entre tots els actors de la cadena."
Sentim molt que els treballadors de Puleva CCOO no hagin volgut indagar més enllà dels números que l'empresa o empresari en qüestió els ha volgut fer creure i sentim que hagin estat manipulats pel mateix. Nosaltres sempre defensarem els treballadors i treballadores, siguin de l'empresa que siguin amb ungles i dents si cal, però no podrem defensar mai que la multinacional Lactalis sigui una empresa de proximitat per molt que compri simbòlicament a alguns ramaders catalans. 
En primer lloc perquè rebenta preus i explota el sector ramader i en segon lloc perquè és impossible verificar si la llet Président que arribava al Parlament prové de productors catalans, espanyols, francesos, italians, orient mitjà, amèrcia etc… només cal veure l'abast de la multinacional i que la legislació no obliga a especificar e l'etiquetatge de quin productor prové la llet. 
ICV en cap cas va proposar que la llet del Parlament s'hagués de substituir per Llet Nostra, no tenim majoria parlamentària i si ens haguessin donat a triar segurament haguéssim elegit Pastoret, Sibilló o fins i tot munyir quatre vaques al Parlament. Si ho prefereixen ens poden titllar de somiatruites però mai de no saber el que volem i de no conéixer o saber distingir un ou d'una castanya: els assegurem que sabem apreciar, com a bons consumidors que en som, entre produte de proximitat i producte de multinacional que no té gust de res ni deixa valor afegit al territori.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Quan en aquest país un polític serà capaç de demanar perdó per haver-la cagat, en comptes de atacar als que pel seu desconeixement ha agredit...?

De nou mostra un total desconeixement amb totes les seves paraules, mostra’n simplement un cert populisme en les mateixes. El Castillo EN CAP CAS VA ESTAR EN FALLIDA AL 2009. La fàbrica de Mollerussa era propietat, entre d’altres, de Puleva, i Lactalis va comprar tot el Grup Puleva a l’any 2.010 (per cert, un Grup totalment sanejat i amb bons beneficis).

Sra. Vilà, sembla mentida que vostè sigui de Lleida, desconegui que El Castillo és una de les marques deganes a Catalunya, i que Lactalis, tot i la seva implantació a nivell mundial, continua i continuarà vetlla’n la nostra marca. En els temps de crisi que em estat sofrint, mai, ni un treballador no ha rebut a temps la seva nòmina, ni un ramader ha deixat de cobrar els seus emoluments pactats. Agafar el cercador de Google per publicar les primeres dades que i cerquem, totalment interessades, mostra de nou que no sabem on som.

El Pastoret (fa bons iogurts i postres, per NO ENVASA LLET) si vol llet catalana pot triar Ato, El Castillo, President, Ram, Puleva, Llet Nostra, Pascual, i unes quantes més, són llets produïdes a Catalunya, amb llet catalana, treballadors catalans, ramaders catalans.

Parli amb qui hagi de fer-ho, i no s’enfonsi més al toll on s’ha ficat vostè sola.

Sara ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Sara ha dit...

Benvolgut o benvolguda,
m'agradaria molt saber amb qui parlo. I m'agradaria parlar sense insults i sense judicis sobre els meus coneixements. Crec que pel to deu ser el mateix que va escriure el comunicat de Puleva de CCOO digui'm si m'equivoco. D'entrada dir-li que fa dos dies que intentem localitzar el Comité per reunir-nos i encara no ens n'hem sortit. M'agradaria molt que ens poguéssim asseure en una taula i que cadascú desplegui les seves dades. Les meves em diuen que només una minúscula part de la llet Président s'envava a Mollerussa, també que la manca de traçabilitat en els etiquetatges fa impossible saber si la llet Président que arribava al Parlament és de ramaders catalans. Les dades em diuen que importem més llet crua que no pas n'exportem i que a més importem excedents de llet francesa que fan baixar els preus collant així els nostres ramaders. 
Per altra banda vostè diu que al 2009 no hi va haver cap fallida, pot ser té raó i el terme adequat seria "crisi" més que fallida però tothom recorda en aquell moment l'angoixa, les protestes, els escrits a l'alcaldessa etc… Jo demano que no em continuïn insultant i tractant d'ignorant perquè no em coneixen i alhora els ofereixo les meves disculpes per si el fet de denunciar que al Parlament s'hi serveixi llet Président els va ofendre. No obstant creiem que tenim dret a pensar diferent i a no contemplar la llet Président com a llet de proximitat, si vostès no ho veuen igual també tenen dret a expressar-ho però no cal que ens tractin d'ignorants pel fet de tenir un altre punt de vista. (adjunto enllaç de notícia de les protestes del 2009 on es volia reduir plantilla perquè havia davallat la producció)
http://www.comarquesdeponent.com/pla/mollerussa/item/4998-treballadorsdepulevaesconcentrenperlesexternalitzacionsdel%5C
Penso que el debat pot ser enriquidor si ho fem des del respecte, per nosaltres resulta molt interessant poder parlar de què és producte de proximitat i què no. L'emplaço a que ens trobem i ho discutim cadascú amb els seus informes.
Una abraçada

Anònim ha dit...

Benvolguda Sra. Vilà.

De debò que en cap moment ha estat la meva intenció faltar-li al respecte. Tot i que no estigui d’acord en moltes de les coses que vostè ha escrit, la meva manera d’actuar sempre ha estat la de cercar compromís, diàleg i si pot ser, l’entesa entre les persones. Dit això...

No sóc pas la persona que va escriure el comunicat de CC.OO Puleva Mollerussa, però si l’autor de l’escrit que vostè ha replicat.

Les protestes del 2009 van ser per una externalització que va dur a terme Puleva en la secció de magatzem. La seva intenció era col•locar personal eventual en unes pèssimes condicions laborals ocupant el lloc de quinze treballadors fixes. Al final aquest invent va durar poc temps, i no es va perdre cap lloc de treball fixe. Fixis vostè quina diferència en dir que la fàbrica estava en fallida.

En quan al tema de distingir el que bevem o mengem, dir-li que totes les fàbriques alimentaries tenen una matricula, nombre de registre, etc, que fa molt fàcil d’identificar qui i on ho envasa.

En quan a la traçabilitat, hi ha una sèrie de requisits que totes les empreses han de complir, i que el DARP (del qual n’és Conseller el SR. Pelegrí, al qual li pot preguntar en primera persona) en fa un seguiment intensiu.

Discutir en un mercat europeu global, quina llet és més o menys pròxima se’ns faria tediosament complicat! Jo lo ben asseguro que la de El Castillo és 100% catalana.

Parlant de proximitat, que creu que és més pròxim? Una llet President envasada a Mollerussa amb llet catalana 100%, o una Llet Nostra envasada a 600 km de Catalunya? També voldria que s’informés d’això.

I no la voldria atabalar més. No més li agrairia que trobes el temps necessari per reunir-se amb personal de El Castillo Mollerussa, i així aclarir el tema.

Gràcies per llegir-me, encara que sigui un anònim.

Sara ha dit...

http://www.lamarea.com/2014/07/18/es-local-todo-lo-que-reluce/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=es-local-todo-lo-que-reluce
Res més a dir?

Anònim ha dit...

Doncs que està vostè enrocada en la seva raó, i no vol baixar del burro en el que està ben pujada!

No ha respost a cap de les qüestions que li han explicat, i ara si que dóna la sensació de que vostè simplement actua de manera totalment interessada contra una empresa en concret.

Anònim ha dit...

Hola bones. Quina poca feina que teniu alguns buscant noticies que puguin afavorir una i altra banda pels interessos propis. Segons l'article de la marea no es pot considerar llet de proximitat ni la president ni la llet nostra.
En canvi per la gent de Mollerussa i provincia de Lleida tota la llet que es fabrica a Mollerussa, amb matéria primera de Catalunya i a les seves instalacions es llet de proximitat. Aquesta manera de pensar no la podrem canviar, al igual que per la gent de Lleida la cervesa de Lleida de tota la vida es la San Miguel sigui quin sigui l'amo.
No veig factible una reunió entre ambdues parts si sols es busca merda per tirar a l'altre, sols en sortiran beneficiats els que no veuen amb bons ulls el moment d'indepència tan especial que està vivint el nostre pais.
Com a bon català els hi demano una mica de seny, donar-se la ma, i acabar de bon rotllo. Jo crec que en lloc de reunir-se el que ahurien de fer es anar de festa i divertir-se i no fe mes enrenou d'un tema que quan toqui s'ahurà d'analitzar amb mes profunditat de la que sembla.
I que consti que entenc la postura d'ambdues parts. Una part no considera llet de proximitat la llet d'una multinacional, i l'altra defensa la llet que produeix perque es el seu mitjà de vida i de moltes persones que hi depenen indirectament. Quin gran dilema.