Darrerament és difícil poder donar
una bona notícia però em va plaure que el diari Segre destaqués que Lleida és
territori capdavanter en producció ecològica (a pesar dels peròs i de les
rialles que sempre ha causat aquest sector). Hem sabut per la memòria econòmica
del Consell Català de Producció Agrària Ecològica que la nostra província
representa més del 55% de la superfície de cultiu verd i el 50% de les granges
i que l'ecològica ja és el 15% de la producció total. L'inconvenient però és
que només un 40% d'aquesta producció es consumeix a Catalunya mentre que la
resta va a fora.

I dic "si" perquè la
tendència de la PAC és fomentar les grans superproduccions de poca qualitat i
de molta tirada deixant-ne als petits productors fora d'òrbita, tot el contrari
del que necessita l'agricultura sana i de qualitat. Però avui podem dir ben
fort que hi ha esperança! Gràcies a molta pagesia convençuda i valenta hem vist
que crear un sistema en paral·lel mentre la UE ens fa la guitza, és possible.
La filosofia kilòmetre 0 i de proximitat són una realitat que augmenta gràcies
a la informació i formació de la gent, no només en tècniques agrícoles
ecològiques sinó també en valors, humanitat i respecte cap als altres. Sembla que
tot va lligat ja que en aquest sector que respecta la biodiversitat i també la
salut dels consumidors/es, també es treballa amb l'ètica, la responsabilitat
social i la competència lleial entre productors. És per tant, tot un món
agrícola diferent al convencional al que cal estar amatents i al que cal
aproximar-se cada cop més. El futur del sector agrari forçosament haurà de ser
pioner en aquesta tasca social ja que de la seua conscienciació, la dels
consumidors i els governs, en depèn que acabem ingerint una Fuji infectada de
la Xina amb gust de fusta o una verd donzella lleidatana plena de nutrients i
sabors melosos que ens ajudi a afrontar la nova Catalunya amb més energia i
salut. Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada