dimecres, 19 de juny del 2013

Desarma els seus impostos militarsÉs temps d'actualitzar les nostres declaracions de renda i caldrà fer moltes reflexions. N’hi ha que han ingressat tan poc que n’estaran exempts, i així ha de ser- cal recordar que aquests tampoc s’escapen de pagar impostos indirectes com l’IVA, combustible, duanes, mercaderies etc... i ja fan massa-.  A altres ens pot tocar pagar o recuperar allò que ens pertoca depenent de les retencions. Pagar impostos progressius sempre és un sà costum i la manera sostenible d’aconseguir una economia de país estable i segura que no depengui dels crèdits ni dels bancs. Ara bé, com és gestionen aquests impostos? Tothom paga rigorosament de la mateixa manera?

Les declaracions de renda són positives perquè a Espanya es fan de manera progressiva, és a dir, tothom paga o hauria de pagar en funció del que té, qui més té més paga i viceversa. Malauradament nombrosos informes i alguns tan objectius com els elaborats pels propis tècnics del Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas, ens alerten també de que qui més té, també defrauda més.
Arcadi Oliveres, economista de prestigi i portaveu del Procés Constituent, ens explicava  a la Universitat de Lleida en una sala repleta de gent, que una quarta part del frau fiscal el comet la ciutadania quan no declara activitats o paga serveis sense demanar factura o abonar l’IVA. Cal que prenem consciència de que cada cop que cometem aquests "suposats" inofensius microfraus, fomentem l’economia submergida i causem entre tots greus problemes estructurals. És just que el lampista que paga rigorosament els seus impostos i ho fa tot amb llum i taquígrafs hagi de competir en preus amb un que no ho fa? Òbviament no. Entenc l’ofec pel que passen tantíssims autònoms i petites empresàries en aquests moments però hem d'entendre tots plegats que si volem ser un país desenvolupat, el frau és una de les pràctiques quotidianes que menys ho permet. Si el problema és que no ens refiem de qui gestiona els nostres impostos, pot ser també cal que ens repensem d’una vegada el nostre vot o bé que objectem declaradament.

En aquest cas es faria efectiva la dita que diu que "com més pobre més honrat," doncs aproximadament el 75% del frau fiscal prové dels que més diners tenen i per tant els que més es podrien permetre pagar impostos. Això sí que té delicte. Concretament una quarta part del frau correspon a bancs com BBVA o Santander que expliquen sense vergonya que retenen milers de milions en paradisos fiscals; una altra quarta part del frau pertany a les grans empreses i l’altra quarta, a les grans fortunes. Concretament són 93.000 milions d’euros els que es podrien ingressar a l’administració anualment i que es perden per culpa d’aquest frau.
Una servidora que no vota ni PP ni PSOE i no està d’acord ni amb aquest Govern ni amb l’anterior, ha decidit sumar-me a la campanya “Desarma els teus Impostos” de la Coordinadora d’ONGs de Lleida. Mentre les administracions espanyola i catalana retallen de manera dràstica partides en cooperació, sanitat i educació, l’Objecció Fiscal a la despesa militar permet a la ciutadania donar l’esquena als exèrcits i derivar els diners a un projecte o entitat que promogui la cultura de pau. Concretament deixaré de pagar 84€ que van a parar a la despesa militar i als exèrcits, corresponents als 84 països amb els que Espanya interactua militarment. Vuitanta quatre euros que es ben invertiran en processos de pau i convivència endegats per la Coordinadora d’ONGs de Lleida. Quin descans!

L'objecció fiscal no és frau fiscal perquè aquests diners es desgraven automàticament en destinar-los a una ONG i al mateix temps protesten activament possibilitant que passem a l’acció davant  la despesa militar que no només és inútil sinó que és responsable directa de milions de morts, patiment i violacions de Drets Humans arreu del món.
Aquest any suma’t també a l’objecció fiscal en despesa militar i desarma els teus impostos!