diumenge, 3 de març del 2013

Sancionar les dones no és la solució

De vegades la justícia quan menys t’ho esperes i menys hi confies et pica l’ullet. Com aquella mala relació que voldries deixar però de tant en tant et t’encén una altra espurna d’il·lusió i et fa pensar que pot ser sí, aquest cop sembla que anem en la bona direcció però ca!, res més lluny d’això.
Els desafortunats burka que fa més de dos anys omplien planes de diaris avui ja no són notícia davant els múltiples casos de corrupció, els espionatges i les tombarelles econòmiques del país. Aquells que simulaven estar tan preocupats per la dignitat de les dones musulmanes amagant la seva intolerància sota la prohibició del vel integral, ara ja no els treu el son el seu suposat maltractament. Senzillament suen del fals feminisme en el que s’emparaven. Les boques de desenes de tertulians de televisió que pretenien amb poca gràcia ser experts en la matèria, han callat perplexes davant la darrera sentència del Tribunal Suprem. Cop d’efecte dels magistrats revocant les modificacions de les ordenances que prohibien l’ús del vel integral en dependències municipals i la no identificació en els transports públics amb sancions de fins a sis cents euros.
Durant l’any 2010 aquelles que vam defensar que era una bestiesa que es prohibís a les dones que són usuàries del vel integral entrar als espais municipals, i en cas de fer-ho sense identificar-se multar-les, vam ser escridassades mediàticament. Vam empassar saliva quan el PP, CiU i sobretot el PSC de Lleida, pioner en la normativa contra l’ús del vel integral, ens donava lliçons de dignitat i solidaritat amb les dones musulmanes. Òbviament es tractava d’una mesura populista, preelectoral i electoralista que atacava de forma directa la comunitat musulmana, una mesura plena de prejudicis i que fomentava la superioritat de la cultura dominant per sobre de la comunitat àrab cada cop més nombrosa i empoderada a Lleida.
L’origen d’aquesta martingala recordem que es remunta a una moció de PxC a Vic fomentada per CiU i que pretenia prohibir l’ús del vel al carrer. En tractar-se d’una mesura anticonstitucional, l’Alcalde de Lleida Àngel Ros, va treure’s del barret la modificació de les ordenances municipals per castigar encara més aquelles dones que segons ells eren “maltractades per la seva comunitat masclista i obligades a fer ús d’aquest vestuari”. Lògica marciana.
Però avui el Suprem argumenta que l’Ajuntament no té competències per limitar un dret fonamental com és la llibertat religiosa tot i que (compte!) deixa oberta la possibilitat de regular-ho per llei si així ho considera oportú el poder legislatiu. El més interessant de la sentència però és que l’Ajuntament de Lleida argumentava que el vel integral “pertorbava la tranquil·litat i la convivència del municipi en la realització d’activitats quotidianes”. Certament veure quatre vels integrals pel carrer (no n’hi havia més!) provocava comentaris i sornes però mai ni una sola batussa, ni una sola confusió. Mai hem vist ningú que utilitzi un vel integral per atracar una joieria. Per sort el sentit comú ha imperat en la sentència que diu que “la realitat d’aquesta pertorbació (...) està mancada d’una demostració convincent per constatació sociològica”. Respirem.
Si bé encara no hi hagut temps per a les reaccions a Lleida, estic segura que el senyor Ros li donarà el tomb a la sentència. Coneixent aquest Alcalde i l’afany per portar fins a les últimes conseqüències allò que s’ha proposat encara i que equivocadament, se’ns penjarà la medalla i ens dirà en un futur tal dia com avui que ell va ser el precursor d’una llei per prohibir l’ús del vel integral, una llei que el PP estudiarà i abraçarà amb ganes. Els partits que es reconeixen com a demòcrates però haurien de pensar-s’ho dues vegades perquè que no hi ha més dolç per un feixista de PxC que poder ficar el dit a l’ull per llei a la comunitat musulmana. No els donin aquest gust.